Heerlijk als het zonnetje weer schijnt, maar in combinatie met een schaduwplek wordt het net wat aangenamer. Met een parasol heb je in een handomdraai een fijn schaduwplekje, maar waar let je op bij het kopen van een parasol?
Afmetingen van een parasol
Net als bij het
kopen van een eettafel of
bank zijn de afmetingen van een parasol erg belangrijk. Hoe leuk een parasol ook bij je tuin, balkon of veranda kleurt, een parasol moet natuurlijk wel passen. Een parasol moet niet de hele tuin opslokken, maar moet wel voldoende schaduw bieden, zodat je onbezorgd buiten kunt zitten. Vergeet daarom niet eerst te meten hoe groot de
parasol kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld stoepkrijt of tape gebruiken om de afmeting van een parasol beter te kunnen visualiseren, zo weet je precies waar het doek van de parasol komt en of je nog genoeg ruimte rondom de parasol overhoudt. Het is namelijk beter om de parasol niet tegen een muur of schutting aan te zetten, want dan heb je kans dat de parasol of de schutting beschadigd.
Bij het meten is het ook belangrijk om te kijken waar je
tuinmeubels staan. Welke tuinmeubels wil je bijvoorbeeld zeker onder je parasol kwijt kunnen en staat daarbij de parasolvoet met stok niet in de weg?
Parasolvoet
Een
parasol heeft een parasolvoet of standaard nodig om stevig en rechtop te kunnen blijven staan. De
parasolvoet met stok zie je vaak in het midden staan, maar bij een zweefparasol staat de parasolvoet met stok juist aan de zijkant. Hierdoor kun je de volledige ruimte benutten. Bij het kopen van een parasol is het daarom ook verstandig om te bepalen of je een staande parasol of zweefparasol wilt.
Behalve de positie van de parasolvoet is het gewicht en de hoogte van een voet ook erg belangrijk. Een parasolvoet moet zwaar genoeg zijn, zodat de parasol niet omvalt of omwaait. Een zweefparasol heeft over het algemeen een zwaardere parasolvoet nodig, dan een staande parasol. Ook de hoogte van de voet kan meespelen bij je keuze. Bij een platte parasolvoet, zoals
Fatboy parasolvoet Base, kun je er niet over struikelen en heb je minder kans dat je er tegen aanstoot. Let wel altijd goed op het gewicht van de voet, want hoe groter de parasol hoe zwaarder de voet moet zijn. Gelukkig zit dat bij
parasolvoet Base wel goed!
Vorm van een parasol
Parasols zijn er in allerlei vormen en maten, maar welke vorm parasol past nu het beste in jouw tuin of op jouw balkon? En welke vorm vind je zelf het mooist? Je ziet veel ronde parasols, maar ook vierkante en rechthoekige. Een
ronde parasol klap je eenvoudig in. Ook als deze boven een tafel staat. Een vierkante parasol kun je bijna nooit inklappen boven een tafel, omdat de baleinen van een vierkant doek langer zijn dan van een rond doek. Hoewel de vorm voornamelijk een kwestie van smaak is, verschilt het schaduwpatroon natuurlijk wel per doek.
Materiaal van een parasol
Een goede afmeting, de juiste
parasolvoet en een design dat je aanspreekt is erg belangrijk, maar wat dacht je van het materiaal van de parasol? De parasolvoet en het frame kunnen gemaakt zijn van metaal, maar ook van hout en elk materiaal heeft weer andere eigenschappen. Let bij de aanschaf van een parasol ook op het materiaal van het doek. Biedt het doek bescherming tegen de zon en Uv-straling? Is het doek dik genoeg, blijft de kleur van de doek lang goed en is het doek vuil-en waterafstotend?
Schaduwdoeken
Staat een parasolvoet voor jou alleen maar in de weg of heb je geen plaats voor een parasol? Dan kun je ook kijken naar een schaduwdoek. Deze doeken zijn erg flexibel en je kunt ze makkelijk aan de muur of schutting bevestigen op meerdere punten.