3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
26-02 Door: eLiving

In 7 stappen een verlichtingsplan voor jouw woning

Het uitkiezen van verlichting kan soms best lastig zijn. Welke lamp zet je waar neer en hoe creëer je de juiste sfeer? Loop je elke interieurwinkel binnen op zoek naar leuke verlichting voor in je huis, maar heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen? Maak een verlichtingsplan! Hoe? Dat lees je hier!

 

Stap 1: Maak een plattegrond van jouw (woon)kamer

Sta je op het punt om elke interieurwinkel binnen te rennen op zoek naar leuke verlichting? Stop! Nog héél even wachten. Eerst is het van groot belang om een plattegrond van jouw (woon)kamer te maken. Waarom? Je krijgt op deze manier een goed overzicht van de ruimte en op welke plekken je welke activiteiten doet. Dus pak je meetlint, een paar velletjes ruitjespapier en je potlood (of je laptop) en tekenen maar. Het is handig om de plattegrond op schaal te tekenen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Teken alles wat in jouw (woon)kamer staat op de plattegrond. Denk hierbij aan de ramen, meubels en schilderijen. Vergeet ook niet de stopcontacten en aansluitingspunten aan te geven.

 

Stap 2: Activiteiten bepalen

Is je plattegrond klaar? Dan is het zaak om de activiteiten in huis te bepalen. De activiteiten bij de bank zijn bijvoorbeeld televisie kijken en lezen. Bij de eettafel is dat eten, maar misschien werk of leer je ook wel aan de eettafel. Bekijk voor elke plek in huis wat je daar doet. Op deze manier weet je precies waar in jouw (woon)kamer je verlichting nodig hebt. 

Hierna geef je deze activiteiten aan op de plattegrond. Teken cirkels in de plattegrond waar je verlichting nodig hebt en geef hiermee de gebieden aan waar het licht op moet schijnen. Eventueel kun je in de cirkel de activiteit noteren.

Stap 3: Basisverlichting bepalen


Nu kun je de basisverlichting aangeven op de plattegrond. Basisverlichting (oftewel algemene verlichting) voorziet de ruimte van gelijkmatig licht. Deze verlichting dient voornamelijk om bij binnenkomst direct zicht te hebben. Dit licht zorgt voor een goed overzicht en geeft vrijwel geen contrasten of effecten. Handig dus als je weer even snel naar binnen moet, omdat je je sleutels vergeten bent. Voor basisverlichting wordt voornamelijk gebruik gemaakt van plafondlampen of (ingebouwde) spots. Goede basisverlichting heeft een dimfunctie, zodat je ze ook de rest van de avond aan kunt hebben voor een sfeervolle avond. 

 

Stap 4: Functionele verlichting bepalen

Functionele verlichting is gericht licht, waardoor je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Voor deze verlichting is het handig om naar de activiteiten te kijken die je in stap 2 hebt bepaald. Voor activiteiten, zoals lezen en werken, heb je functionele verlichting nodig. Voorbeelden van functionele verlichting zijn leeslampen, bureaulampen of hanglampen. Bepaal waar je functionele verlichting nodig hebt en geef dat aan op de plattegrond. 

 

Stap 5: Accentverlichting bepalen

Heb je ook nog een mooie schilderij, kunstwerk of souvenir die je graag in de spotlights wilt zetten? Vergeet dan niet accentverlichting, zoals spotjes, in je lichtplan op te nemen. Je dierbare spullen vallen gegarandeerd op! Let er wel op dat je niet teveel spotjes gebruikt.

 

Stap 6: sfeerverlichting bepalen

Sfeerverlichting geeft je kamer een enorme boost aan sfeer. Deze verlichting kun je ter aanvulling van de basisverlichting , functionele verlichting en accentverlichting gebruiken. Zet bijvoorbeeld een mooie vloerlamp of tafellamp neer op plekken die jij nog te donker vindt. Kies wel voor vloerlampen of tafellampen die zacht en indirect licht verspreiden. Geef ook de sfeerverlichting aan op de plattegrond. 

   

Stap 7: Pak nog één keer de plattegrond erbij

Voordat je de laatste (en misschien wel leukste) stap gaat uitvoeren, is het verstandig om de plattegrond er nog één laatste keer bij te pakken. Misschien weet je wel al welke verlichting waar moet komen, maar nog niet het type verlichting. Om jezelf het makkelijk te maken tijdens het shoppen, kun je op de plattegrond aangeven of de sfeerverlichting bijvoorbeeld een vloerlamp of tafellamp moet zijn en of de functionele verlichting een leeslamp of hanglamp moet zijn. Kijk ook even of je bepaalde verlichting kunt combineren, want veel lampen hebben meerdere functionaliteiten. Vergeet tot slot niet om te kijken of stopcontacten en aansluitingspunten in de buurt zitten van de verlichting die je wilt plaatsen. Done? Dan ben je klaar om te shoppen! Succes!