Kleuren kiezen voor je interieur: dát kan knap lastig zijn. Zoveel kleuren en zoveel mogelijkheden. Waar begin je met de zoektocht naar de kleuren die bij jou en je interieur passen? En hoe combineer je het beste je favoriete kleur(en)? Met deze tips kun je aan de slag!
1. Kleuren hebben invloed op onze stemming
Met kleuren kun je een bepaalde sfeer in je interieur creëren. Wist je bijvoorbeeld dat elke kleur weer een andere invloed kan hebben op onze stemming? Dit komt door de emoties die we onbewust koppelen aan bepaalde kleuren. Neem bijvoorbeeld rode waarschuwingsborden. De kleur rood zorgt voor een bepaalde urgentie of gevaar en zorgt dat je alert raakt. Tegelijkertijd staat rood ook voor passie en energie. Het is de warmste kleur in het kleurenspectrum en zorgt net als oranje voor een warme uitstraling. Dit in tegenstelling tot de koele en frisse kleuren uit het kleurenspectrum, zoals groen en blauw.
2. Welke kleur schilder ik mijn interieur?
Kleuren kunnen je dus onbewust beïnvloeden en daar kun je gebruik van maken bij het kiezen van een kleur voor je interieur. Zo kun je van te voren nagaan welke sfeer je graag wilt creëren. Hoewel er wat algemeenheden zijn wat een bepaalde kleur doet met onze stemming, spelen ervaringen natuurlijk ook een rol. Hierdoor kunnen bepaalde kleuren weer een ander invloed op jou hebben dan op een vriend of familielid.
2.1 Basiskleur kiezen
Bij het kiezen van een kleur in je interieur begin je eigenlijk altijd met een of meerdere basiskleuren. Een basiskleur gebruik je op de grootste vlakken in je interieur. Dit zorgt voor rust en eenheid.
Heb jij al een favoriete kleur die je mooi vindt? Ontdek dan eens welk gevoel deze kleur bij jouw oproept en of dit ook de sfeer is die je wil creëren in je interieur. Je kunt ook afbeeldingen in magazines of op
Pinterest zoeken die je aanspreken. Als je interieurafbeeldingen bij elkaar zoekt die je aanspreken, dan zal je zien dat er vaak een of meerdere kleuren in terugkomen. Kijk dus goed welke kleur je het vaakst ziet terugkomen in de afbeeldingen die je bij elkaar verzameld hebt. Zorgt deze kleur voor de sfeer die je zoekt? En voel je je fijn bij deze kleur? Dan kun je deze kleur goed gebruiken voor de basiskleur in je interieur.
Beige als basiskleur Roze als basiskleur
2.2 Accentkleur kiezen
Hierna kies je een accentkleur. Dit is een kleur die je ook regelmatig in verschillende ruimtes laat terugkomen, maar dan niet op grootste vlakken, maar juist op een klein vak achter een
kast, op de schouw of achter het hoofdbord van je
bed. Natuurlijk kun je de accentkleuren ook terug laten komen in bijvoorbeeld
stoelen, in een
fauteuil of in
woonaccessoires.
Met een accentkleur wil je je interieur spannend en levendig maken. Kies voor een accentkleur uit hetzelfde kleurenpalet als je basiskleur of kies voor een kleur die in contrast staat met je basiskleur. In het eerste geval creëer je een ton sur ton effect en dit geeft rust en kalmte. In het tweede geval zorg je voor levendigheid en speelsheid in je interieur. Een contrastkleur is makkelijk te herkennen als je het kleurenspectrum erbij pakt. Kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan, zijn namelijk contrasterende kleuren.
Groen als accentkleur Geel als accentkleur
Zwart als accentkleur Roze als accentkleur
3. Meubels en woonaccessoires
Wil je je interieur tot één geheel maken? Laat dan de basiskleur(en) en accentkleur(en) ook terugkomen in meubels en
woonaccessoires. Op deze manier vormen de wanden je geverfd hebt een geheel met de rest van je interieur. Een ruimte die in balans is en waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.
Heb je graag hulp bij het kiezen van de kleuren in je interieur? En wil je bijpassende meubels en woonaccessoires hierbij?
Vraag dan hier een interieuradvies bij ons aan.